Welkom vrijwilliger

Vrijwilliger zijn in ‘t Zonnehuis is een retraite op zich. Het wordt gewoonlijk ervaren als een inspirerende plek met een fijne vibe. Je vertraagt, verstilt en ontspant er bijna als vanzelf. De prachtige ruimte en de bosrijke omgeving, alsook de ongedwongen interactie met bewoners en gasten.

In het voormalig centrum werd het onbaatzuchtig werken ‘seva’ (onbaatzuchtig dienen) genoemd. Op de nabij gelegen ashram ‘karma yoga’. Jezelf realiseren door te werken vanuit je diepste weten. In de (samen)werking laten we ons leiden door inspiratie en plezier. Of in de woorden van de voormalige eigenaar; “het Zelf als leider”. Wie je bent op het wereldse vlak of je verleden is er minder belangrijk.

Samen dragen we zorg voor de plek. Met aandacht voor het geheel, aanwezig in het moment, zonder oordeel, uitdrukking geven aan onze gezamenlijke inspiratie.

7 januari 2021 > AANKONDIGING WERKRETRAITE < 26/4 T/M 7/5

Van maandag 26 april t/m 7 mei openen we de deuren voor een ouderwetse werkretraite!

Wat houdt een werkretraite in?

Gedurende 2 weken kun je hier voor een dag of meerdere dagen verblijven. Naast eten, drinken en een bed is er een programma tot het ontbijt van 9:00 uur. Dagelijks is er om 9:45 uur een briefing; wat er allemaal te doen is en waar je de materialen vindt. Denk aan werkzaamheden in en rond het pand, zoals tuinieren, herstelwerkzaamheden verrichten (schuren en schilderen), poetsen, enzovoort.

Om 13:00 uur is er een warme lunch. Na een korte siësta pakken we om 15:00 uur de werkzaamheden weer op. Om 18:00 uur is er een eenvoudig diner. ‘s Avonds ben je vrij en is er soms een avond programma.

De omgeving is prachtig, zeker in deze tijd van het jaar! Je wandelt hier zo het bos in en zal ongetwijfeld wild spotten, zoals reeën en zwijnen. Het voor jezelf werken en tegelijkertijd met elkaar. in zo’n high vibe omgeving maakt dat er niet alleen buiten jezelf wordt opgeruimd. Voor wat betreft het dagelijkse programma aanbod (agenda volgt nog) kun je denken aan yoga, adem sessies, (actieve) meditaties, Chi Quong, puja’s, shinrin yoku (Japans bosbaden), enzovoort.

Bepaal je eigen bijdrage en draagkracht, deze periode is op donatie basis. De ervaring leert dat deze vorm van (karma) yoga voor velen van onschatbare waarde blijken te zijn. In Amma’s woorden: “Where there is love, there is no effort”. Samen kunnen we bergen verzetten, laten we onze krachten en aandacht bundelen. Voor de eerste aanmelders zijn er hotelkamers beschikbaar, verder kan er gekampeerd worden en anders zijn er slaapgelegenheden in de directe omgeving, zoals op de nabij gelegen Babaji ashram of stilte camping.

Opgave/informatie

Voor opgave en informatie gebruik je het contactformulier. Vermeld daarbij wanneer je zou willen komen, met hoeveel personen en of je gebruik wenst de maken van hotel en/of kampeergelegenheid. We zien je heel graag in de lente van 2021!

Nog gemakkelijker:

Hier onderaan de pagina kun je direct aangeven wanneer je een dag of langer zou kunnen komen. Je bent van harte welkom!

Rust, Regelmaat en Reinheid

De ochtend starten we om 9:00 met een seva meeting, de dag-start. We kijken wat er die dag op de prioriteiten lijst staat, delen de taken en zetten een intentie. Er is koffie en thee en om 12:00 uur een half uurtje meditatie, met aansluitend een warme lunch. In de middag kan er nog een paar uur gewerkt worden en is er ruimte voor rust, een boswandeling, sport, sacred conversation (de mogelijkheid om een persoonlijk issue in te brengen en te onderzoeken). Effectief wordt er zo’n 5 á 6 uur per dag gewerkt.

Overnachten

Wanneer daar ruimte voor is kun je als vrijwilliger ook wel eens een nacht of langer verblijven in ’t Zonnehuis. Er is dan ook een avondprogramma, zoals om 17:30 een maaltijd, om 20:00 uur een actieve meditatie, ademsessie, yoga of muziek en om 21:15 uur een kwartiertje stilte meditatie. In de ochtend is er om 7:00 uur yoga, ademsessie, tai chi of (actieve) meditatie. Om 8:30 uur ontbijt (havermout, yoghurt, fruit, thee). En om 9:00 uur starten we dus met de Seva meeting.

Wat valt er zoal te doen?

 • Schoonmaken; stofzuigen, poetsen, ramen lappen, bedden opmaken
 • Klusjes; onderhoud en reparatie
 • Tuinwerkzaamheden; blad harken, heggen snoeien, vegen, hout hakken
 • Groente- en kruidentuin (opnieuw verwacht); onkruid wieden e.d.
 • Boodschappen; huishoudelijke en/of voor het eten
 • Hulp in de keuken; groenten snijden, afwassen, eetzaal voorbereiden, opruimen, thee zetten
 • Catering; inpakken en bezorgen per fiets of auto
 • Hosten; gasten ontvangen, rondleiden
 • Marketing activiteiten
 • Administratie
 • Begeleiden/ondersteunen meditaties, workshops, trainingen, retraites, coaching
 • Activiteiten voor het team begeleiden en/of voorbereiden
 • Activiteiten voor gasten begeleiden en/of voorbereiden

Het (bij airbnb) volledige dagprogramma

(06:00    guru gita zingen in Sanskriet)

07:00    yoga/adem/meditatie/tai chi

08:30    ontbijt

09:00    seva meeting (dag-start)

09:30    aan het werk…

12:00    stiltemeditatie

13:00    lunch

13:30    Ontspanning…

14:00    aan het werk

18:00    diner

20:00    actieve meditatie, ademsessie, yoga of muziek

21:15     stilte meditatie

22:00    rust, stilte

 • In het weekend (zaterdag/zondag) kun je ‘sochtends (6:30uur) ook deelnemen aan de havan (vuurceremonie) op de ashram bij de buren.
 • Soms zijn er stilte retraites, wij zijn dan zelf ook stil. Dit biedt je een mooie gelegenheid tot observatie en zelfonderzoek.
 • Alle activiteiten zijn optioneel. Voor dit programma vragen we je wel deel te nemen aan de dagelijkse dagstart en het (samen) werken.

GEZOCHT

We zoeken nog een paar vrijwilligers die een vaste dag per week, per 2 weken of per maand zouden willen hosten. Om zo de dagelijkse hosten te ontlasten, welke op hun beurt dan weer andere zaken kunnen aanpakken. Kom gerust eens kijken/proeven. Stuur je reactie via het contactformulier of naar info@zonnehuis.nl

Hieronder kun je direct aangeven wanneer je dagje of langer zou kunnen komen. Je bent van harte welkom!