Geschiedenis

Originele staat

Het pand zelf werd 100 jaar geleden als houten bouwpakket vanuit Ingolstadt, Zuid-Duitsland, per locomotief naar dit dorp gehaald door een klassiek homeopaat en zijn vrouw. Tijdens de tweede wereldoorlog moesten Willem en Johanna hun pension Kniest in Arnhem achterlaten, toen dit werd gebombardeerd. Tijdens hun vlucht naar het noorden strandden zij in Loenen. In 1946 werd hun enige zoon Ton Kniest geboren, waarna zij met een bijdrage uit een molestverzekering dit Zonnehuis kochten van de homeopaat. Aanvankelijk boden zij onderdak voor gezinnen die anders nooit op vakantie zouden kunnen.

Voormalige bungalows

Rond 1970 overleed Willem Kniest en namen Han en Ton het vakantieoord over. Het pand werd uitgebreid met een zaal, een professionele keuken en later nog een ontbijtzaal en een appartement. Tevens bouwden zij er 8 bungalows omheen en tenslotte nog een woonhuis elders op het terrein. Zo ontstond vakantieoord en bungalowbedrijf ’t Zonnehuis. De afgelopen 50 jaar werd het gebruikt als hotel, voor particulieren en groepen. Scholen en verenigingen gingen er op kamp. Er werden seminars gegeven, bruiloften en recepties. Maar ook het kadaster, psychotherapeuten en de huisartsenopleiding. Tevens begonnen er leraren te komen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei van bewustzijn.

De omgeving

In 2002 verkochten zij ’t Zonnehuis aan Ed en Gerda Verhoef, welke het transformeerden tot een spiritueel centrum. De intentie was om na 5 jaar de rest van het terrein ook over te nemen, wat na overlijden van Ed niet is voortgezet. Gedurende de afgelopen 18 jaar zijn er verschillende initiatieven geweest op het gebied van persoonlijke transformatie.

Rust
Geniet van de stilte en de natuur
Klik Hier
Regelmaat
Of er nu 3 of 300 gasten zijn, je vindt hier steeds een vast programma
Klik Hier
Reinheid
Vegetarische maaltijden met liefde bereid, water rechtstreeks uit de bron
Klik Hier
Previous
Next

Bas, de zoon van Han en Ton, kwam hier eerst in ’87 mee in aanraking en nog veel intenser in ’94, toen een nabij gelegen ashram (Indiase leefgemeenschap voor zelf realisatie) was afgebrand en men onderdak vond bij ’t Zonnehuis. Zijn wens toen was dat hier ooit een spiritueel centrum zou komen, dat de plek daarvoor behouden zou blijven. Het centrum kwam er dus, in 2002. En nu, per 1 januari 2021 wordt ’t Zonnehuis voortgezet als centrum voor persoonlijke transformatie. Gedragen door Bas, Bert Bart & Niels. Met Bas als directeur van Agnim (‘t Zonnehuis).

Han en Ton wonen nog steeds op het terrein en verhuren er de bungalows, welke op een later moment alsnog kunnen worden betrokken bij ’t Zonnehuis. ’t Zonnehuis vormt nu de Nederlandse basis voor  workshops, trainingen, opleidingen en retraites. Daarnaast is ‘t Zonnehuis te huren, waarmee ook andere initiatieven de gelegenheid wordt geboden om op deze krachtige plek te komen werken.

De hosting (beheer) door Stichting Vasu wordt mede gedragen door vrijwilligers, omdat we het gewoon gaaf vinden te zien hoe mensen in deze setting ontspannen, ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Hoe ze zichtbaar worden, hun ruimte innemen en in hun kracht gaan staan! Vasu wordt deels gefinancierd door ‘t Zonnehuis en verder door donateurs en inkomsten uit coaching, workshops en retraites.